BÁNKI ÉVA: ARANYHÍMZÉS C. KÖNYVE

Bánki Éva Aranyhímzés c. könyvének bemutatója (Ergo Kiadó, Szófia, 2011)

 

Február 23., csütörtök, 18 óra

Szófiai Magyar Intézet

 

A szerző, Bánki Éva, a fordító, Martin Hrisztov és Bogdan Glisev színész részvételével

A könyvet bemutatja: Mitko Novkov, irodalomkritikus

 

Képes-e a hit megváltoztatni az embert? Lehetséges-e, hogy a régi névvel együtt a korábbi személyiség is eltűnjön? Mit jelent egyáltalán a név, és mit jelent az a szó – én?

Középkori rejtély, amelyben egy püspök legendája gyilkosságokon, csodákon és intrikákon keresztül kel életre.

„Nagykanizsán 1966-ban születtem. Középkori világirodalmat tanítok a Károli Világirodalom Tanszékén és az ELTE BTK Portugál Tanszékén. A tudományos pálya mellett költőnek készültem, első prózai művemet harminchat éves koromban írtam, ám az Esőváros – amelyet 2004-ben a Magvető jelentett meg – alaposan megváltoztatta az érdeklődésemet. A második történelmi regény, a teljesen "másféle" Aranyhímzés mellett elkezdtem dolgozni a Magyar Dekameron című novellafüzéren, amelyből folyóiratok már közöltek részleteket." (Bánki Éva) Árpád-házi Szent Erzsébetről szóló drámája, a Harmonia terrena – Ha te is velem akarsz élni c. műve már sokszor került színpadra. Eszter lánya három és fél éves.

László király országlása idején magyar küldöttség indul a fényűző Velencébe, hogy a leendő három szent egyikének, Gellért püspöknek a családi hátterére fényt derítsen, és lehetővé váljék Gellért magyar szentté avatása. A küldöttséget az agg, súlyos betegségével küszködő Sebe vezeti, Gellért egykori neveltje, aki követte őt a püspöki székben is. A krisztusi elszántságú öregember rendelkezik a kereszténység előtti idők tapasztalatával, még emlékszik a táltosok és pogány nagyurak birodalmára, tanúja volt mindannak, ami a kereszt nevében és ellenében történt. Sebe velencei útjának története egy nyomozás története. Egy józan és bölcs öregember átható tekintete pásztázza a jelent és a múltat, velencei mozaikot és főpapi ábrázatot, kisszerű csalást, gyilkosságot és misztikus erejű jeleket. Teste egyre kevésbé engedelmeskedik neki, de fáradhatatlan szelleme egyforma tisztasággal és erővel idéz fel régmúltat és közelmúltat egyaránt. Gellért igaz legendáját kutatja, de egyre világosabban látja: az ő feladata nem ez. Küldetése több is, kevesebb is ennél. Bánki Éva - csakúgy, mint nagy sikerű első regényében, az Esővárosban - ezúttal is a múltat faggatja: kutat, felidéz, újrateremt, mesél. Sebe legendát ír ugyanígy, a szerző regényt.

„Jelentőségteljes sejtelmesség és megoldhatatlan bizonytalanság jellemzi ezt a regényvilágot, melyben tulajdonképpen senki sem érzi jól magát. A kényelmetlenségek a bizonytalanság mellett a bizalmatlanságból származnak, az „igaz" és a „hamis" számtalan árnyalatából. Gördülékeny, fordulatos és végig érdekes könyvet olvashatunk, mely egy jelentős író karakteres, igényes és jövőbe mutató regénye." (Bedecs László)