Januári rendezvények

  JANUÁRI MOTTÓ Márai Sándor: A négy évszak – január

MÉRLEG Nem volt történelmi év. Polgári év volt, különösebb örömek és drámák nélkül. Megrendülés nélkül búcsúzom tőle, és az az érzésem, vissza fogom sírni.

 

Január 5. csütörtök, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

ALBENA HRANOVA TÖRTÉNETÍRÁS ÉS IRODALOM C. KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA. A történelmi vélekedések és nagy elbeszélések társadalmi konstrukciójáról a XIX-XX. századi bolgár kultúrában.– І-II. Kötet (Proszveta Kiadó, Szófia, 2011)

A könyvet bemutatják: Georgi Goszpodinov, Bojko Pencsev, Dimitar Vacov és Milena Jakimova

A kétkötetes munka interdiszciplináris kutatás, amely párhuzamosan követi az irodalomtudomány, a történetírás és a szociológia paradigmáit, csakúgy, mint ezek hagyományainak nyomait a bolgár kultúrában. Az első kötet, amely a kapcsolódásaik különböző csomópontjaihoz kötődő elméletekről, krízisekről és okokról szól, különböző megfigyelési szempontokat nyújt: a nagyobb ívű elmélet-képzéstől a konkrét elemző munka részletes tervéig.

A második kötet az első következtetéseit viszi tovább, és a bolgár kultúra három alapvető történelmi fogalmára – megújhodás, középkor és török hódoltság – koncentráljon, a történelmi korok bölcseleti életére csakúgy, mint hosszú átalakulásuk meglepő változásaira.

Albena Hranova (1962) a kultúra tudományának doktora, a bolgár irodalom docense. A plovdivi Paiszij Hilendarszki Egyetem filozófia-történeti és filológiai tanszékének tanára, előadásokat tart a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetemen és az Új Bolgár Egyetemen. Tagja a Kritika és Humanizmus c. folyóirat szerkesztőbizottságának. Több mint 130 hazai és külföldi publikáció, és néhány monográfia szerzője.

 

Január 9. hétfő 18 óra Szófiai Magyar Intézet

VANCSÓ ZOLTÁN FOTÓKIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A kiállítást megnyitja Nadezsda Pavlova fotóművész

Vancsó Zoltán (1972-) fotóművész. Jelenleg mint fotóriporter, internetes fotórovat vezetője és tanár dolgozik. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (2005), a Young Photographers United (YPU) (2004), a Magyar Fotóművészek Szövetsége (2002), az MFSZ Elnöksége (2002-2005), a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (1996-2006) tagja. Többszörös ösztöndíjas és számos díj nyertese. Önálló kiállításai voltak Magyarországon, Szlovákiában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Kubában. Továbbá Magyarországon és azon kívül számos csoportos kiállításon vett részt. Több önálló fotóalbum szerzője.

A kiállítást eddig Plovdivban, Haszkovóban és Plevenben mutatták be.

A kiállítást 2012 január 20-ig lehet megtekinteni.

 

Január 12. csütörtök, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

Jancsó Miklós 90 éves– „ALLEGRO BARBARO” c. film vetítése

Színes, történelmi dráma, 78 perc, 1979, angol felirattal

Forgatókönyv: Hernádi Gyula, Jancsó Miklós, operatőr: Kende János, szereplők: Bujtor István, Balázsovits Lajos, Cserhalmi György, Madaras József,Tarján Györgyi és mások

A 2011 szeptemberében elkezdett Jancsó filmvetítések sorozatának folytatása.

 

Január 17. kedd, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

Ljuben Petkov BARTLET KANDÚR c. könyvének bemutatója (Zsanet-45 Kiadó, Plovdiv, 2011)

A könyvet bemutatja: prof. Szvetlozar Igov

… Haszemélyesen találkozunk LjubenPetkovval, rögtönfeltűniknéhánydolog. Először is, nagyon jól mesél, de nagyon jól is hallgat. Másodszor, nem csak a saját művészetéről beszél. Harmadszor, különösen élénknek tűnik, azok közül való, akiknek nem tudod elsőre megállapítani a korát. Ez pedig szerintem ajándék, amely csak a bölcseknek adatik meg. Negyedszer, a nyüzsgő fővárosban és a természet elhagyott tájain is otthonosan mozog.

Kicsiknek és nagyoknak is ír. Értékes díjakkal tüntették ki, többek között rövid elbeszéléseiért Arany Lánccal, Arany Pegazussal életművéért, valamint P. R. Szlavejkov Gyermekirodalomért Nemzeti Díjjal. Műveit több mint tíz nyelvre fordították, a Zöld keresztek és Oroszlános porta magyarul is megjelentek Szondi György átültetésében.Burgasz díszpolgára. Hősei a szülőföldtől, Sztrandzsától, és B. városkától utaznak szerte a világon, az emberi élet fordulatos sorsától kísérve. (Dejan Enev, a Telegrafban)

A Bartlet kandúr c. könyv három kisregényt és nyolc elbeszélést tartalmaz Ljuben Petkov alkotásainak gazdag sorából.

 

Január 23, hétfő, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

A TERMÉSZETES ENERGIA: A SZÉLENERGIA MA c. kiállítás megnyitója

A Szófiai Magyar intézet és a Bolgár Szélenergia Egyesület közös rendezvénye

Lehetőségük lesz megismerkedni a bulgáriai és a magyarországi szélenergia-ipar fejlődésével. Ezen kívül bemutatjuk a bolgár és magyar szélenergia egyesületeket.

A kiállítás fotói és grafikái részletesen bemutatják, hogyan működik a szélenergia, és milyen ökológiai és gazdasági előnyökkel jár. Ismeretekkel gazdagodhatnak a szélturbinák technológiájáról, a szélenergiával kapcsolatos tévhitekről és a tényekről. A kiállítás megtekintése után a következő kérdésekre is tudni fogják a választ:

·           Mi a szélsebességmérő?

·           Hogyan kell szél-térképet készíteni?

·           Mi a szélből létrehozott elektromosság, és miből készülnek a szélturbinák?

Jöjjenek el, és nézzék meg, hogyan lehet a természet erejét hasznosítani környezetbarát, nem szennyező és veszélytelen módon.

A kiállítást 2012. február 7-ig lehet megtekinteni.

 

Január 24. kedd, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

Január 21, a Magyar Kultúra Napja alkalmából: FÜST MILÁN DRÁMA-KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA – BOLDOGTALANOK. ІV. HENRIK (Gutenberg Kiadó, Szófia 2011)

A fordító, Krumova Júlia részvételével

Bemutatja: prof. dr. Dobrev Csavdar

Füst Milán (1888-1967, Budapest), költő, író, irodalomtörténész, dramaturg, esztéta. 1912-ben végez jogot és közgazdaságtant Budapesten. Tanítással foglalkozik. Az irodalom minden műfajában maradandó alkotásokat hoz létre. A Nyugat egyik legnagyobb költője. Versei a magyar irodalomban ismert minden korábbitól eltérnek, őt tartják a magyar szabadvers megteremtőjének. 2004-ben Georgi Krumov válogatásában és gondozásában a Gutenberg Kiadó jelentette meg. Elbeszélések és esztétikai írások szerzője, Feleségem története c. regényét (1942) 1965-ben Nobel-díjra jelölték, bolgárul 2010-ben adta ki az Ergo Kiadó Kjoszeva Szvetla fordításában. 1948-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. Emellett Füst Milán kitűnő dramaturg is. Drámái – a naturalista technikával íródott Boldogtalanok (1914), és a történeti-pszichológiai IV. Henrik – sajnálatos módon a korabeli színházi körökben nem találtak értő olvasóra. A szerző a nagy színpadi sikert csak évtizedekkel később érte el.

 

Január 31. kedd, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

SZERETETTEL A SZÓRÓL –  Felolvasóest és Veszelin Pavlov könyvének bemutatója (Propeller Kiadó, Szófia, 2011)

A Szatirikus Színházzal közösen

Veszelin Pavlov színész, a Nemzeti Színművészeti Iskolán végzett az 1951-1955-ös, a Színművészeti Akadémia történetének leghíresebb évfolyamán. Ezért 2008-ban a Kulturális Minisztérium támogatta 50 év izgalmas jelenléte c. könyvének kiadását a kurzusról, amely beírta magát a bolgár színjátszás, film és televízió történetébe.

__________________________________________________________________________________

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük.

www.magyarintezet.hu/sofia (http://szofia.balassiintezet.hu)

__________________________________________________________________________________

 

MÁRAI SÁNDOR: A NÉGY ÉVSZAK

JANUÁR

Mérleg

Behunyom szemem, s gyorsan megcsinálom a letűnt év mérlegét.

A termés közepes volt. Már úgy értem, az én termésem. A regény elázott, de a cikkek átlaga közepes volt. Színdarabomat már megint elverte a jég. A cigarettáról már majdnem leszoktam, de aztán észrevettem, hogy nem érdemes leszokni, mert jövőre - esetleg - világháború lesz, s hiába volt minden óvatosság és áldozat. Nem változott lényegesen testi állapotom; reggelenként észreveszem, élek. Ennek - még mindig - örülök. A halálról nem tudtam meg semmi újat. Csak azt, hogy van: ezt minden évvel biztosabban tudom. A szerelemről megtudtam, hogy van egyfajta új árnyalata számomra, valami, amit eddig nem ismertem, ami érdekesebb, mint a kaland, izgalmasabb mint a szöktetés a szerájból. Ez a valami a gyöngédség. Nagyon érdekes. Már nem akarok hetvenfokos szerelmeket adni és kapni; beérem a gyöngédséggel.

Az elmúlt évben olvastam egy könyvet a mélytengerek élőlényeiről; a könyvből megtudtam valami újat a világról. Olvastam több tucat regényt is, de a regényekből nem tudtam meg semmi újat a világról. A mesterségben kissé elbutul az ember. Néha már csak mondatokat és jelzőket lát, érzelmek és igazságok helyett. Meg kellene tanulni dadogni. Néha több a dadogás, mint a folyamatos beszéd. Az író, aki már csak jó mondatokat tud írni, kissé erkölcstelen.

A nők magas kalapokat hordtak. Spanyolországban dúlt a polgárháború. Egy barátom, aki egyetlenegy példány­ban élt a világon, meghalt. Az elmúlt évben nem szerez­tem vagyont, és nem csináltam adósságot; éppen csak va­lamivel kevesebbet kerestem, mint amennyi kellett volna ahhoz, hogy az életnek valami színe és kedvessége is le­gyen.

Nem volt történelmi év. Polgári év volt, különösebb örö­mek és drámák nélkül. Megrendülés nélkül búcsúzom tő­le, és az az érzésem, vissza fogom sírni.