2012. április

Áprilisi program

 

Április 2. hétfő, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

A Nemzetközi Roma Nap (ápr. 8.) alkalmából

Rostás-Farkas György költő és kiadó irodalmi estje, valamint Pató Selam és R. Lakatos Klára kiállításának megnyitója.

Rostás-Farkas György, Lakatos Klára és Szolnoki Csanya Zsolt részvételével.

Rostás-Farkas György (Újkígyós, 1949. február 28. – ) magyar cigány író, költő, műfordító, újságíró, népművelő, a cigányság hagyományainak és nyelveinek kutatója. A Magyar Írószövetség tagja, a MÚOSZ cigány szakosztályának elnöke.

1970-1988 között a Lapkiadónál szerkesztő, felelős szerkesztő, főmunkatárs, 1990-től a Magyarországi Cigányok Érdekszövetségének elnöke, 1989-től a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke. 1993-től a Közös Út - Kethano Drom főszerkesztője. 1994-től a MÚOSZ cigány szakosztály elnöke, 1995-1999 között a budapesti roma kisebbségi önkormányzat elnöke, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökségi tagja.

Díjai: Móricz Zsigmond Irodalmi Díj (1984), A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1994), Kisebbségekért Díj (1998), József Attila-díj (2005), A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj (2011), MÚOSZ Aranytoll-díj (2012)

     Szelíd szívvel

     Vadak voltunk

     Cifra színekkel

     Dalolva daloltunk

 

     Sátrat vertünk

     E haza szélére

     Mi is megérkeztünk

     Ötszáz évet késve

    

     Kínoszlopra feszültünk

     (Kínoszlopon)

 

Pató Selam, író, költő, újságíró, képzőművész (Budapest, 1975)

A MÚOSZ Cigány Szakosztályának rendes tagja. 2001-től az Újjászületés kulturális-spirituális folyóirat és almanachjai alapító főszerkesztője, 1996-tól a Közös Út - Kethano Drom munkatársa, jelenleg olvasószerkesztője. Képzőművészként is elismert, fő tevékenységi területe a cigányság sorsához és kultúrájához kapcsolódik, író-költő volta mellett fordításaival a lovári nyelv őrzéséért, sztenderdizálásáért és fejlesztéséért érez elhivatottságot.

Kötetei: Vágyak imái (1998); Kiált a lét (1999); Emlékeim vérszín pipacsok (2000) Bíborfény (társszerző, 2006); Köztes létek és újraszületések - avagy dharma és karma (regénytrilógia, 2012); Olajfestmény, quatch, zselés-toll és tus képeivel, kerámia kisplasztikáival csaknem az egész országot bejárta, egyéni és csoportos kiállításokon. 2011-ben Magyarország miniszterelnöke a Kisebbségekért Díj Hazai Tagozatának kitüntetésével méltányolta tevékenységét.

R. Lakatos Klára, művész, pedagógus (Csenger, 1968)

R. Lakatos Klára gyermekéveit Tyúkodon töltötte. 1982-ben Budapesten kereskedelmi szakmunkásképzőben tanul tovább. Ezt követően a budapesti Szabó Ervin Gimnázium esti tagozatán leérettségizik, és a Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szakán szerez egyetemi diplomát. Ebben az időben kezd el rajzolni. Nagy hatással vannak rá Bari Károly, Szécsi Magda és Pongor Béri Károly (David Berry) alkotásai. Első korszakában, 1996-tól fákat ábrázoló fekete tollrajzokat készít, melyeket Szolnoki Csanya Zsolt költő versei ihletnek. Alkotásaiból több kiállítás nyílt. 2001-ben a Roma Parlament Balázs János galériájában mutatkozott be, ugyanebben az évben az Élet és Irodalom lapjain is megjelennek munkái. Saját mesekötetét, illetve Szolnoki Csanya Zsolt „napló-kísérlet" című verseskötetét is illusztrálják alkotásai. 2007-ben az Athe Sam Roma összművészeti fesztiválon szerepel a „Vizuális lények" c. csoportos kiállításon. Az Amaro Drom, a Kethano Drom és a Lungo Drom roma folyóiratok folyamatosan közlik alkotásait, 2009-ben az Igaz szó című újságban szerepeltek rajzai. Jelenleg tanít, emellett gyerekeknek tart művészeti foglalkozásokat.

A kiállítás április 30-ig tekinthető meg  

 

Április 3. kedd, 11 óra Szófiai Magyar Intézet

A Nemzetközi Roma Nap (ápr. 8.) alkalmából

A ROMÁK HELYZETE MAGYARORSZÁGON c. kerekasztal-beszélgetés Rostás-Farkas György és Fialovszky Magdolna újságíró részvételével

Társszervezők: Az Országgyűlés Fiatal Roma Gyakornokainak Klubja, Romart Egyesület

 

Április 9. hétfő, 18-20 óra Szófiai Magyar Intézet

IVAJLO PETROV KIÁLLÍTÁSA

Ivajlo Petrov a Nemzeti Képző- és Iparművészeti Akadémia Könyvillusztráció és –dizájn szakján végzett 1995-ben. Több önálló kiállítása volt (1994-2012), valamint részt vett többszerzős kiállításokon is Bulgáriában és külföldön (Spanyolország, Ausztria, USA) egyaránt. Számos kitüntetés birtokosa, publikál a bolgár sajtóban. Művei fellelhetők magángyűjteményekben az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban, Belgiumban, Ausztriában, Törökországban és Oroszországban)

A kiállítás április 20-ig tekinthető meg  

 

Április 17-22, kedd-szombat Szófia, Plovdiv, Kjusztendil, Pleven, Rusze

MESTER SÁNDOR KONCERTEK ÉS МESTERKURZUSOK (gitár)

Belépés: ingyenes!

Repertoár (koncert): Heitor Villa-Lobos, Augustín Barrios Mangoré, Astor Piazzolla, Carlos Seichas, Bakfark Bálint, Bartók Béla és Carlos Paredes művei

Repertoár (mesterkurzus): Heitor Villa-Lobos, Astor Piazzolla, Carlos Seichas, Bakfark Bálint, Bartók Béla és Carlos Paredes művei

MS3 szóló repertoárja mintegy 600 év zenéjét öleli fel a reneszánsztól napjainkig.

Mester Sándor (MS3) 1994-ben abbahagyta szólókarrierjét a 'fokális disztónia' nevű zenész betegség miatt, mely sok ismert szólista életét tette tönkre. MS3 a gitározás nélküli években zeneszerzést tanult, illetve feltalált egy egyedülálló szoftver technológiát és fájl formátumot, a Digimprot, amit azóta világsztárok is használtak. Róth Ede gitárművész és tanár segítségének köszönhetően tízéves megfeszített munka eredményeképpen keze meggyógyult és 2003-ban ismét koncertezni kezdett balatonfelvidéki falusi templomokban. Mester Sándor négy éve kezdte el a 150 koncert elnevezésű klasszikus gitár sorozatát, ami egy nonprofit kultúrmisszió. A koncertek művelődési házakban, közösségi házakban, zeneiskolákban, általános iskolákban és gimnáziumokban, templomokban, nyugdíjas otthonokban, kiállítás-megnyitókon kerülnek megrendezésre. 2009-től a világ különböző országaiban lép fel, így Portugáliában, Romániában, az egyesült államokban, Olaszországban, Marokkóban, Izraelben és Szlovákiában. Bővebb információ:

ms3music.blogspot.com.

Program:

      Április 17. kedd, Szófia

11.00 –„Ljubomir Pipkov" Nemzeti Zeneiskola (mesterkurzus)

18.30 – Szófiai Magyar Intézet (koncert)

      Április 18. szerda, Plovdiv

11.30 – Zene-, Tánc- és Képzőművészeti Akadémia (mesterkurzus)

18.00 – Szent Cirill és Metód Humántagozatos Gimnázium (koncert)

      Április 19. csütörtök, Kjusztendil

18.00 – Bratsztvo Olvasóterem  – Nagyterem (koncert és mesterkurzus)

      Április 20. péntek, Pleven

18.00 – „Panajot Pipkov" Nemzeti Művészeti Iskola – Koncertterem (koncert és mesterkurzus)

      Április 21. szombat, Rusze

13.30 – Prof. Veszelin Sztojanov Nemzeti Művészeti Iskola (mesterkurzus)

18.30 – RG21 Art Centrum– Mega Mall Rusze (koncert)

 

Április 19. csütörtök, 18 óra Szófiai Magyar Intézet - Kamaraszínpad

„IRODALMI KÁVÉHÁZ" – SÁMÁNÉNEK Performanszimprovizáció magyar költők verseire Hadzsikosztova Gabriella és Georgi Angelov (ütősök) részvételével

Az „Irodalmi kávéház"-ban Hadzsikosztova Gabriella színművésznő (Malko Teatro, Budapest) kortárs magyar költőket és írókat mutat be.

Hadzsikosztova Gabriella Szófiában született. Elvégezte a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet, musical szakon. Két évig tanított a Szófiai Színművészeti Főiskolán. Tagja volt a Rock Színháznak. 16 évig volt tagja a Magyarországi Német Színháznak. Több mint 30 főszerepet játszott el németül. Alapítója és művészeti vezetője a Malko Teatrónak, ahol rendez és játszik. Előadásaiban rengeteg mozgásszínházi, képzőművészeti, zenei és technikai elemet használ fel, de mindig alárendelve azokat az irodalom és a színház, a bolgár folklór és autentikus zene iránti elfogult szeretetnek.  Magyar, bolgár és német nyelven játszik rendszeresen.

Georgi Angelov elvégezte a Szófiai Konzervatóriumot. A Nemzeti Opera  és a Nemzeti Szatirikus Színház zenekaraiban játszott, csakúgy, mint az Orfei Szimfonikus Együttesben.  A Bolgár Nemzeti Televízió és Rádió számára több színház-, film-, balett- és gyermekzenei felvételt is készített. Dolgozott jazz és etno együttesekkel is. Georgi Angelov balkán, arab, indiai, latin-amerikai és más speciális dobokat használ. Különböző stílusokkal kísérletezik, mint jazz, etno, barokk, rock, folk és klasszikus zene.

                                                                         

Április 20. péntek, 19 óra Szófia– Katolikus templom

Húsvéti hangverseny

Roszica Bojadzsieva – Nikolaj Temniszkov – Győrffy Gergely triójának koncertje (fuvola – tuba – hegedű). Belépés: ingyenes!

Műsoron: Győrffy Gergely zeneszerző négy hegedűszólója és hegedű-fuvola duettje, Liszt: Három cigány, J. S. Bach: Kis G-moll fúga, Paganini: Caprice №24, Arthur Honegger : Kecsketánc, Rossini: Largo al Factotum a Velencei borbélyból, Rákóczi-induló

Roszica Bojadzsieva fuvalművész Dobricsban született. A plovdivi Zene-, Tánc- és Képzőművészeti Akadémián végzi zenei tanulmányait. Adorján Andrásnál és Angelo Persichillinél végez mesterkurzusokat. Szülővárosának zenekarában játszik, számos nemzetközi fesztiválon, országos fellépésen és turnén vesz részt Csehországban, Törökországban és Romániában. Ezzel egyidőben szóló- és kamarazenekari fellépéseken vesz részt Bulgárián kívül Oroszországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában. Az olaszországi Music World 2001 győztese, valamint a Bolgár Zene- és Táncművészek Egyesülete 2010-es Ezüst Líra-díjának birtokosa.

Nikolaj Temniszkov a Prof. Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémián végez tuba szakon, és kamarazene mesterszakon. A Szófiai Fúvószenekar zenészeként és segéd-koncertmestereként dolgozik. Kamarazenét és tubát oktatott az L. Pipkov Nemzeti Zeneiskolában és a Nemzeti Zeneakadémián. Az Academic Brass egyik alapítótagja. Állandó tagja a Sofia Brass Quintetnek. A jamboli IV. Országos Kamarazene Versenyének győztese.

Győrffy Gergely, magyar hegedűművész és zeneszerző. Budapesten született 1969-ben. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű szakján tanult tovább, mestere Kovács Dénes volt. 1993-94-ben a Budapest Fesztiválzenekar ösztöndíjas zenekari tagja, 1994-98 között pedig a Nemzeti Filharmónia szólistája. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, valamint szabadúszó szólista hegedűművész.

 

Április 23. hétfő, 17.30 óra Szófia –A Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem 1-es terme

Magyarország és a Balkán vallási és társadalmi kapcsolatai c. könyv bemutatója (Tanulmánykötet Ohridi Szent Naum halálának 1100. évfordulója emlékére. Bolgár Kulturális Fórum, Budapest, 2011)

Szerkesztette: Doncsev Toso, Menyhárt Krisztina, H. Tóth Imre

Fordítás: Patricia Austin, Krumova Júlia, Menyhárt Krisztina

A kötetet prof. Anna-Marija Totomanova, prof. Elka Bakalova és prof. Hriszto Trendafilov mutatják be

A kötet megjelenését támogatták: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága,  Újbudai Bolgár Kisebbségi Önkormányzat – XI. kerület, XII. Kerületi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat.

„A tudományos kutatás a legutóbbi időkig Szent Naumot főként térítőként és tanítóként, a pliszkai, majd az ohridi irodalmi iskola szervezőjeként tartotta számon, ám meglepő módon nevéhez egyetlen irodalmi alkotás sem fűződött. Több mint negyven évvel ezelőtt Sztefan Kozsuharov bolgár irodalomtörténész kutatásának köszönhetően derült ki, hogy Naum költőként is tevékenykedett, Szent András apostol dicséretére verset írt, amelynek akrosztichonja a következő szöveget rejti: „Krisztus első apostolát dicsőíti a szegény Naum". Feltételezhető, hogy a szerény tanítvány, a későbbi jeles tanító, több más anonim költemény szerzője is lehetett... A „Magyarország és a Balkán vallási és társadalmi kapcsolatai" című kötetben összesen 20 tanulmány kapott helyet, ezek egy része az „Ohridi Szent Naum magyarországi kultusza" című nemzetközi tanácskozáson elhangzott előadások átdolgozott tanulmányai, a másik fele pedig a témához kapcsolódó, korábban már közölt tudományos kutatás. (Doncsev Toso, előszó a kötethez)

A rendezvény szervezői a Szófiai Magyar Intézet és a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem Szláv Filológia Tanszéke.

 

 

Április 24. hétfő, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

Danail Ignatov kiállítása

Danail Ignatov a bolgár témák kedvelője – tájképek és kisvárosok festője, melyek a bolgár Újjászületés időszakát idézik. Festményei fellelhetők különböző magángyűjteményekben: Németországban, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, az USA-ban és Kanadában. 

A kiállítás máj. 5-ig tekinthető meg.

 

Április 25. szerda, 17 óra Pleven – Ilija Beskov Galéria

Bozsó János Magyar táj c. kiállításának és Pató Selam, valamint R. Lakatos Klára kiállításainak megnyitója.

Bozsó János (1922-1998), Munkácsy Mihály-díjas festőművész

Bozsó János festőművész 1922. december 27-én született Kecskeméten. Gyermekkorát egész életére kihatóan a szegény-paraszti sors formálta. A kemény évekből a természet és a népművészet szeretetét és tiszteletét hozta magával örök útravalóként. Az 1940-es évek második felében kezdett autodidakta módon festészettel foglakozni. Az ötvenes évek közepére kialakította festői nyelvezetét. Lételeme és jellemzője volt a telített színek, a széles, gyors, szabadon repülő ecsetvonások használata, a fény és árnyék ellentéte. A hazai expresszív festészet kimagasló alkotójává vált. A meglepetés erejével ható, első önálló kiállítását 1957-ben a Kecskeméti Katona József Múzeumban rendezték. Ebben az időben költözött a régen áhított első műtermébe, az ódon Klapka-ház egy szegletébe. Életében elválaszthatatlanul összeforrt a festészet elmélyült művelése és a műgyűjtés szenvedélye. Felfedezte a magyar néprajz elfelejtett emlékeit. Mind több régi tárgyat igyekezett megmenteni a pusztulástól. Kezdetben csak a kvalitásérzéke vezette, majd évek alatt tévedhetetlen műgyűjtői tudást szerzett a magyar néprajz és az európai iparművészet számos területén. Számtalan egyéni és csoportkiállításon vett részt Magyarországon és külföldön. Megteremtette a régió legnagyobb látogatható magángyűjteményét, amelyben a magyar néprajz és az európai iparművészet kiemelkedő tárgyi emlékei kaptak helyet a 15. századtól a 20. század elejéig tartó időszakból. (Loránd Klára, kurátor)

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg

 

Április 25. szerda, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

Magyar Ifjúsági és Önkéntes Est

A Magyar Kulturális Intézet és a CVS-Bulgária szervezésében megvalósuló rendezvény a Szófiában élő magyar fiatalok, a magyar szakon tanuló egyetemisták, valamint а Szófiában és környékén dolgozó EVS önkéntesek estje. Az eseményen a különböző nemzetiségű fiatalok megismerkedhetnek a magyar kultúra legizgalmasabb részeivel, játékos vetélkedő segítségével csodálkozhatnak rá a kulturális különbségekre, kipróbálhatják ügyességüket, gyorsaságukat, reflexeiket és türelmüket. Ezen kívül lehetőség nyílik a különböző nemzetek ételeinek megízlelésére, valamint kötetlen beszélgetésre.

 

Április 26. csütörtök, 18 óra Szófiai Magyar Intézet

Marin Kolev verseskötetének bemutatója (Csernat Kiadó, Szófia 2012)

Bemutatja: Plamen Dojnov docens

Marin Kolev verseskötetei: Az arcom helye (1968), Fénypillák (1975), És az egész jövő (1978), A pillanatok örökkévalósága (1980), Több mint az élet (1985), Arany szabadság (1987), A szerelem mélyén (1989), kecskék és angyalok (1994), Krasztjo pap unokatestvérei (2003).

Versei megjelentek orosz, magyar, lengyel, cseh, angol, német, francia, spanyol, román és japán fordításban.

 

Április 27-29. péntek-vasárnap Sumen, Sumeni Színház

XXIII. Sumeni Országos Magyar-Bolgár Szavalóverseny

Örkény István (1912-1979) születése 100. évfordulójának szentelve

Az országos szavalóverseny, amelyet a Szófiai Magyar Intézet 1969 óta szervez Sumenben a Bolgár Kulturális Minisztériummal és a Sumeni Önkormányzattal közösen, a bolgár kulturális élet egyik legnagyobb hagyományú eseménye. A kétévente megrendezett versenyt kisdiákok, diákok, amatőr színészek, színművészeti hallgatók, valamint hivatásos színészek számára hirdettük meg. A XXIII. Sumeni Országos Magyar-Bolgár Szavalóversenyt a Szófiai Magyar Intézet és a Sumeni Önkormányzat szervezi a Bolgár Kulturális Minisztérium, a Magyar Nagykövetség, a Bolgár Művészek Szövetsége, Debrecen Önkormányzata, a Kossuth Lajos Emlékmúzeum és a Popovszki család támogatásával. A résztvevők magyar és bolgár irodalmi művekből adnak elő, maximum 10 perces időtartamban. Magyar szerző művének előadása kötelező (idén Örkény István művei kiemelten hangsúlyosak).

A résztvevők öt kategóriában indulhatnak.

A résztvevők költségeit az általuk képviselt intézmények, vagy saját maguk állják. A művészeti felsőoktatási intézmények diákjainak kiadásait a szervezők fedezik.

Magyar irodalmi művek gazdag választéka (költészet, próza, dráma) található a Szófiai Magyar Intézet könyvtárában.

Jelentkezni a felhíváshoz mellékelt űrlap kitöltésével, és az azon megjelölt címre való elküldésével lehetséges 2012. április 17-ig.

 

ÖRKÉNY ISTVÁN: A színész halála

Ma délután az Üllői út egyik mellékutcájában eszméletét vesztve összeesett Zetelaki Zoltán, a népszerű színművész.

A járókelők bevitték a közeli klinikára, de ott hiába próbálták a tudomány legújabb vívmányaival - még vastüdővel is - életre kelteni. A jeles színész, hosszú haláltusa után, este fél hétkor kiszenvedett; tetemét átszállították a Bonctani Intézetbe.

A Lear király esti előadása e tragikus esemény ellenére is zavartalanul folyt le. Zetelaki késett ugyan egy kicsit, s az első felvonásban feltűnően fáradtnak látszott (néhol szemlátomást a súgó segítségére szorult), de aztán egyre jobban magára talált, s a király halálát már olyan meggyőző erővel jelenítette meg, hogy nyíltszíni tapsot kapott érte.

Utána hívták vacsorázni, de nem ment. Azt mondta:

- Ma nehéz napom volt.