A Magyar Film Napja - IV.30.

AZ EMMY-DÍJAS ÖRÖK TÉL CÍMŰ FILM VETÍTÉSE

április 30., csütörtök, 11.00 órától

https://vimeo.com/

Április 30-a, a magyar film napja alkalmából

GERA MARINA ELNYERTE A LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐNEK JÁRÓ EMMY-DÍJAT

ÖRÖK TÉL, rendező Szász Attila, magyar történelmi film, 110 perc, 2018., magyar nyelvű, bolgár feliratos

Rendező: Szász Attila, forgatókönyv: Szász Attila, Köbli Róbert, operatőr: Nagy András, zene: Parádi Gergely, producer: Lajos Tamás, vágó: Hargitai László

Szereplők: Gera Marina, Csányi Sándor, Döbrösi Laura, Kis Diána Magdolna, Farkas Franciska

1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának - a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak - akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

 

A FILM BEMUTATÁSA ELŐTT SZÁSZ ATTILA RENDEZŐ ÜDVÖZLI A BOLGÁR NÉZŐKET!

Minden facebook profillal rendelkező megkapja a film vetítéséről szóló értesítést a film linkjével együtt. A többiek a Szófiai Magyar Intézet honlapján találják meg a szükséges hivatkozásokat.

A film április 30-án egész nap elérhető lesz.

https://www.oroktel.hu/   http://www.beszedesmult.hu/    https://vimeo.com/attilaszasz

A filmalkotás a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült.