Irodalom: Csáth Géza - XII. 13.

IRODALOM december 13. | péntek | 15.00-16.00 óra Nemzeti Kultúrpalota, 4. emeleti könyvvásári színpad

47. SZÓFIAI NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR (Nemzeti Kultúrpalota, 2019. december 10-15.)

Magyar részvétel: Csáth Géza Ópium c. könyvének bemutatása. A kötet második, átdolgozott és kiegészített kiadása az Ergo Kiadó gondozásában jelent meg 2019-ben.

A könyvbemutatón részt vesz Martin Hrisztov műfordító, Julian Zsiliev irodalomkritikus és Sztaniszlav Kertikov színművész.

A novellagyűjtemény Zdravko Csubriev, Martin Hrisztov, Mina Coneva fordításait tartalmazza.

Csáth elbeszéléseiben életre kell egy gyűlölettel és titkos szenvedélyekkel, szörnyű cselekedetekkel teli világ. Összefonódnak gyerekkori misztikus élmények és látomások, az emberi szexualitás és brutalitás, az emberi lélek rejtelmei és halálos megnyilvánulásai.

Csáth Géza (1887-1919) kiváló író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus, zeneszerző, ugyanakkor morfiumfüggő és nőcsábász, aki könnyedén elherdálja tehetségét. Fiatalon elkövetett öngyilkosága előtt feleségét is lelövi.

Martin Hrisztov műfordításában olyan szerzők művei jelentek meg bolgár nyelven, mint Márai Sándor, Bánki Éva, Ferdinandy György, Mészöly Miklós, Petri György, Oravecz Imre, Király Levente, Petőcz András, Bibó István. A 2002-ben alapított Ergo Kiadó tulajdonosa.