Megemlékezések - X., 18., 22.

MEGEMLÉKEZÉSEK október 18. | péntek | 11.00 óra Szófia – Szent Szófia Templom

A MAGYAR-BOLGÁR BARÁTSÁG NAPJÁNAK SZENTELT EMLÉKTÁBLA MEGKOSZORÚZÁSA

Bulgária és Magyarország parlamentje 2016-ban október 19-ét, Rilai Szent János napját a Magyar-Bolgár Barátság Napjává nyilvánította.

A Bolgár Pravoszláv Egyház október 19-én emlékezik meg Rilai Szent Jánosról. A történelem során III. Béla magyar király 1183-ban hadjáratot indított Bizánc ellen, és ezzel kedvező feltételeket teremtett a második bolgár cárság 1187-es megalakulásának, a bizánci uralom felszámolásának. III. Béla vezetésével egy magyar sereg tört be a még mindig bizánci uralom alatt álló bolgár területekre, és többek között Rilai Szent János, vagy, ahogyan a bolgárok mondják, Szveti Ivan Rilszki ereklyéit is magukkal vitték Magyarországra Esztergomba.

A legenda szerint az érsek megtiltotta Szent János tiszteletét, mivel nem tartotta szentnek. A relikviák azonban csodát tettek: rendelkezése után az érsek nem sokkal megnémult, és csak bűnbánata, a szent sírjára hullatott könnyei oldották meg nyelvét. III. Béla értesült az esetről, az ereklyéket azonnal aranyba és ezüstbe foglaltatta, és 1187-ben visszavitette Szredec városába, a mai Szófiába.

 

MEGEMLÉKEZÉSEK október 22. | kedd | 10.30 óra Szófia – Magyarország nagykövetsége

Magyarország nemzeti ünnepe, október 23-a, az 1956-os forradalom 63. évfordulója alkalmából

JORDAN RUSZKOV KÖLTŐ EMLÉKTÁBLÁJÁNAK MEGKOSZORÚZÁSA