Magyar nyomok Sumenben - X. 16.

KIÁLLÍTÁSoktóber 16.| szerda| 18.00 óraSzófiai Magyar Intézet

A Magyar-Bolgár Barátság Napja, október 19-e alkalmából

A MAGYAROK NYOMÁBAN SUMENBEN CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legfontosabb eseménye. A forradalom egy közös európai forradalmi folyamat részeként zajlott. Leverése után sok magyar liberális kénytelen volt külföldre menekülni. Az emigráció során a menekültek hűek maradtak a függetlenség és a forradalom ideáljaihoz, és bekapcsolódtak a világ különböző részein – az Oszmán Birodalomban, Olaszországban, Franciaországban, Angliában, Amerikában folyó fegyveres harcokba.

A magyar forradalmi hadsereg 1849-es vereségét követően Kossuth Lajos a legyőzött katonák egy részével együtt elindul a leigázott Bulgáriába, és ugyanazon év augusztusában kb. 1000 menekült: magyarok, lengyelek, köztük a vezetőjük, Kossuth Lajos a legközelebbi társaival, török területre lépett. Körülbelül két hónapig őrizetben tartották őket a vidini erődben. Ausztria kérésére a török kormány úgy döntött, hogy távolabbra viszi a "lázadókat" és elküldi őket Kis-Ázsiába. Kezdetben azonban Sumenben telepítette le a menekülteket, ahol nagy török helyőrség állt rendelkezésre őrzésükre. Viszonylag hosszú tartózkodásuk figyelemre méltó esemény a város történetében, és nagy hatással volt a bolgár lakosság gazdasági, társadalmi és szellemi életére. Sumen lakói sokáig megőrizték a „Ungurok” (ahogy hívták őket), megjelenésük, ruhájukat, étkezésük, tevékenységeik és viselkedésük emlékét.

Törhetetlen szellemükkel az emigránsok a forradalmi engesztelhetetlenség példájául szolgáltak, és fokozták a bolgárok társadalmi igazságosságra és szabadságra való vágyakozását, valamint új kulturális folyamatot indítottak el a város életében. (Részlet a kiállítás szövegéből)

A kiállítás 2019. november 1-ig látogatható!