Szegedi Kortárs Balett, Plovidv - IX.29.

TÁNCMŰVÉSZETszeptember29.| vasárnap| 19.00 óraPlovdivBorisz Hrisztov Művelődési Ház

A ONE Dance Week Fesztivál és a Plovdiv – Európa Kulturális Fővárosa 2019 programsorozat részeként bemutatásra kerül:

A SZEGEDI KORTÁRS BALETT CARMINA BURANA című táncjátéka

Jegyváltás: online az EpayGo rendszerében, valamint az Easypay kasszáiban

Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról. (Juronics Tamás)

Táncolják: Lány: Takács Zsófia, Fiú: Vincze Lotár, Halál: Juronics Tamás, valamint Csetényi Vencel, Szigyártó Szandra, Czár Gergely, Claudia Elvetico, Hegedűs Tamás, Horváth M. Gergő, Bocsi Petra, Kiss Róbert, Nier Janka, Kovács Enikő, Aradi Zsolt, Wéninger Dalma, Bacsó Gabriella

Zene: Carl Orff, Díszlet, jelmez: Molnár Zsuzsa, Világítás: Stadler Ferenc

A Szegedi Kortárs Balett sokszínű kínálatát a komolyzenei repertoárból, többek között Beethoven, Csajkovszkij, Bartók, Sztravinszkij, Orff, műveire készült táncszínházi darabok mellett olyan kortárs zeneszerzők, mint Ligeti György, Eötvös Péter, Arvo Pӓrt, Unsuk Chin, Thomas Ádés műveire komponált koreográfiák alkotják. Az együttes 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet, 2000 óta önálló együttesként működik közhasznú alapítványi formában. A társulat igazgatója Pataki András Harangozó-díjas, művészeti vezetője Juronics Tamás Kossuth-díjas vezetőkoreográfus, aki a markánsan egyedi művészi arculat formálásában kitüntetett szerepet vállal.

A Szegedi Kortárs Balett hazai és külföldi táncszínpadoknak egyaránt állandó vendége, számos szakmai és közönségdíj tulajdonosai. Országon belül 80-90 előadást tart évente. Több mint 30 év alatt a társulat 29 országban vendégszerepelt, ahol közel 155 előadást tartott. Ez idő alatt 124 önálló táncszínházi produkciót hozott létre, a 60 alkotást jegyző Juronics Tamás mellett 23 hazai és 25 külföldi koreográfus közreműködésével. Az együttesnek alapítása óta 250-nél is több magyar és külföldi táncművész tagja volt. 

A Carmina Burana plovdivi előadásának támogatói: Magyarország Szófiai Nagykövete, Szófiai Magyar Intézet, NKA és MMA.

A ONE DANCE WEEK nemzetközi kortárs tánc és performance fesztivál XII. kiadására szeptemberben és októberben kerül sor a plovdivi Borisz Hrisztov Művelődési Házban. Minden előadásra jegyek on-line az EPAYGO - Билети и Събития rendszerében kaphatók, valamint az EasyPay kasszáiban. A ONE DANCE WEEK szervezője a ONE Kultúráért és Művészetért Alapítvány (ONE Foundation for Culture and Arts), amely hangsúlyosan van jelen a Plovdiv – Európa Kulturális Fővárosa 2019 programjaiban. A fesztivál támogatója a bolgár Kulturális Minisztérium.