Haskovo Jazz: Eredics Dávid - IX.27.

KONCERTszeptember27. |péntek | 18.30 óra Haszkovo – Ivan Dimov Drámai és Bábszínház

Haszkovoi Jazz Fesztivál (szeptember 23-28.)

EREDICS DÁVID KONCERTJE – klarinét, szaxofon, NIKOLAJ IVANOV OM, gitár, zongora, hangeffektusok, PETER JORDANOV-BUNNY – ütős hangszerek

Eredics Dávid a Söndörgő Együttes alapítótagja. Tamburákon és fúvósokon (klarinét, szaxofon, furulya, kaval) játszik. A Pomázi Zeneiskolában kezdte meg zenei tanulmányait klarinéton, majd a Kalász Művészeti Zeneiskolában tanult kamarazenét. 1998 óta a Söndörgőn kívül világzenei és színházi produkciókban is szerepel. 1999-ben Pamporovoban (Bulgária) elvégezte a Balkan Folk zene és tánckurzust. 2003-ban a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola népzenész szakán végzett. 2006 óta a Makám együttes tagja. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakának és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsész karának hallgatója.

Nikolaj Ivanov zenész, zeneszerző, festőművész a hagyományokat ötvözi a kortárs művészettel, különböző műfajokat és ábrázoló technikákat alkalmaz zenei kísérleteiben. 1991-ben létrehozta az első bolgár etno-ambient együttest OM névvel. Az OM bolgár hagyományos hangszereket és motívumokat vegyít akusztikus gitárral, zongorával és más elektronikus hangszerrel. Az évek során az együttes tagjai változtak, de az alapvető mozgató erő annak alapítója, Nikolaj Ivanov maradt. Az együttes számos bolgár és nemzetközi fesztiválon vett részt, 15 albumuk jelent meg.

Peter Jordanov-Bunny végjárta Európa, Ázsia és a Távol-Kelet legtöbb fesztiválját az Oratnica Együttes tagjaként. Különböző ütős hangszereken játszik és a bolgár folklór elemeit modern, könnyed formában adja elő. Az utóbbi évek legígéretesebb fiatal bolgár ütőhangszeres zenésze. A Nikolaj Ivanovval együtt megszólaltatott zenéjük különböző stílusok bonyolult szintézise, ahol a hangsúly az egyes hangok vibrációján van.

A Haszkovo Jazz Fesztivál először 1997-ben került megrendezésre. Az azóta minden évben szeptember végén megrendezett esemény a nemzeti jazz fesztiválok elismert képviselőjévé vált, ahol az évek során a világ több mint 1300 neves művésze vett részt. Alapítója és igazgatója Dimitar Ruszev jazz gitáros. A fesztivál minden rendezvénye ingyenes, alapvető célja a jazz művészet népszerűsítése, lehetőséget adni a műfaj fiatal művelőinek a bemutatkozásra. A fesztivál kísérő programjai között irodalmi és képzőművészeti alkotások bemutatója, nyílt órák, munkaműhelyek, előadások, filmbemutatók találhatók.

A magyar résztvevő fellépésére a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével és a budapesti Malko Teatro anyagi támogatásával kerül sor.